Ветеран , който  двата си крака в Афганистан, влезе в

...
Ветеран , който  двата си крака в Афганистан, влезе в
Коментари Харесай

От опити за самоубийство до Еверест: Ветеран, останал без крака, стори немислимото СНИМКИ

Ветеран, който  двата си крайници в Афганистан, влезе в историята на алпинизма, откакто доближи върха на Еверест. Хари  Буда Магар напуснал родината си преди години, с цел да влезе в редовете на гурките -  непалци, които служат в армията на Англия.

 Магар, който през днешния ден живее в Кентърбъри, Кент, съумя да доближи върха на най-високата планина в света в 15:00 часа на 19 април. Той започнал  изкачването на 17 април – тъкмо 13 години, откогато изгубил краката си след детонация на самоделно взривно устройство.  Мъжът споделя и за компликациите, които е срещнал за справяне с контузиите си.

„ Израснах в Непал до 19-годишна възраст и видях по какъв начин се отнасят хората с увреждания в тези отдалечени села “, сподели той. „ Много хора към момента считат, че увреждането е грях от предходен живот и вие сте бремето на земята. Аз самият имах вяра в това, тъй като това е, което видях. Така израснах. ”

 „ Беше много мъчно време и в един миг просто пиех прекалено много, с цел да управлявам болката и страстите си и всички неща, и се пробвах да се самоубия няколко пъти “, споделя той.

Докато чакали 18 дни в базовия лагер на Еверест времето да се проясни, ветеранът и екипът му  попаднали посред естествените тествания на планината и видели по какъв начин смъкват телата на двама мъртъвци, написа The Guardian.

„ Всичките ми якета бяха изцяло замръзнали. Всичко беше замръзнало. Дори нашата топла вода, която сложихме гореща в термоса - също  замръзн и не можехме да пием “, споделя той в изявление, обещано от базовия лагер на Еверест.

 „ Когато слязох, ни свърши кислородът. Свличах се по ската по дупе, имахме О2 за 30 или 40  минути, а предстояха два-три часа слизане. Момчетата пристигнаха с О2... “, споделя Магар.

Лошото време в допълнение затруднило алпиниста. Слънчевите му очила и кислородната маска били замръзнали и той съумял да прекара единствено няколко минути на Еверест.

С подвига си Буда Магар стана първият човек, който е  с двойна ампутация над коляното, изкачил най-високата планина в света. По време на предизвикването Магар бе подкрепян от екип от непалски алпинисти, воден от Krish Thapa, също някогашен гурка и деец от SAS.

Той добави, че за първи път си е помислил да изкачи Еверест през 2018 година Пред него предстояла сериозна спънка. На хората с ампутация на два крайница и на незрящите  били неразрешени опитите за покуряване на върха. Мярката била в опит да се понижи броят на алпинистите, умиращи на Еверест.

Ветеранът съумял да помогне в акцията за унищожаване на възбраната, а по този начин самичък взема решение да изкачи върха.

След като слезе от планината, Магар споделя, че чака с неспокойствие да прекара време със фамилията си и желае да се върне в Афганистан на мястото, когато е изгубил краката си, с цел да може да каже „ благодаря “.

 „ Без загубата на краката си, нямаше да изкача Еверест.... Каквото и да се случи, става за положително ”, заключава Буда Магар.

 



 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР